dijous, 27 d’agost del 2015

Ornitorrinc

L'ornitorinc és un mamífer semi aquàticendèmic de l'est d'Austràlia, incloent-hi Tasmania. Són els únics mamífers que ponen ous en lloc de donar a llum cries vives. És l'únic representant viu de la seva família i el seu gènere, tot i que s'han trobat espècies relacionades al registre fòssil.

L'estranya aparença d'aquest mamífer ponedor d'ous, verinós, amb bec d'ànec, cua de castor i potes de llúdris va desconcentrar els naturalistes europeus quan se'l van trobar per primer cop i alguns d'ells el van considerar una falsificació elaborada. És un dels pocs mamífers verinosos; els mascles tenen una pua a les potes posteriors que alliberen un verí capaç de produir un dolor intens als humans. Les característiques úniques de l'ornitorinc en fan un tema important en l'estudi de la biologia evolutiva, així com un símbol icònic d'Austràlia; ha aparegut com a mascota en esdeveniments nacionals i apareix al revers de la moneda de vint cèntims australiana. L'ornitorinc és l'emblema animal de l'estat de Nova Gal·les del Sud.

Fins a principis del segle XX, se'l caçava pel seu pelatge, però, actualment, està protegit arreu del seu àmbit de distribució. Tot i que els programes de reproducció en captivitat només han tingut un èxit limitat i que l'ornitorinc és vulnerable als efectes de la contaminació, no té cap amenaça immediata.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada